Даниел Митов с атака срещу Радев. Той проспа вноса на изтребителите!

България отблизо

Служебните правителства на президента Румен Радев са проспали забавянето на доставката на F-16. Това каза народният представител от ПГ на ГЕРБ – СДС Христо Гаджев по време на брифинг в Народното събрание (НС).

„Излизаме днес на трибуна да кажем няколко факта, а не инсинуации. За разлика от държавния глава, ще говорим с факти. Договорът, който беше сключен между правителството на България и правителството на САЩ, има много ясни срокове за доставка на самолетите. Става въпрос за две машини през втората половина на 2023 г., 4 машини през пролетта на 2024 и 2 машини през лятото на 2024 г.”, каза той.

По-рано днес Радев каза, че „вече има информация, че доставката на новите изтребители F-16 ще закъснее и то не с малко”.

„Какво се случи през изминалата година, когато управляваше Румен Радев през неговите две служебни правителства. Още през лятото на 2021 г. служебното правителство на Румен Радев беше информирано за забавяне на процедурата на доставка поради промяна на някои от технологиите вътре в самите самолети с по-модерни. Какво направи служебният министър на отбраната по това време.

Информирал ли е неговия ръководител, предстои той да отговори. Според нас правителството тогава спеше. Проста проверка в Google показва, че през октомври 2021 г., пак по време на служебното правителство на Румен Радев, се е говорило вече в интернет за проблеми с доставките на самолети, не само за България, а за всички клиенти на американците, заради проблеми в линията на доставките поради COVID. Какво е направило служебното правителство от октомври досега, пак проспа цялата ситуация, защото не направи нищо”, попита Гаджев.

По думите му служебното правителство на Радев се е провалило в изграждането на съпътстващата инфраструктура. Той обясни, че в момента кабинетът прехвърля неусвоени пари в бюджета за тази година „евентуално да наваксат заради своя провал”. Според него ако има забавяне в доставката на самолетите, българското правителство може да поиска страната ни да бъде подпомогната с „Еър полисинг”.

Даниел Митов коментира, че проблемите със забавянето са свързани с нивото на доверие, което има администрацията на САЩ към българското правителство.

„Българското правителство, ако се ползва с такова доверие, може да намери лесно решение. Забелязваме тенденция на правителството да превръща Google в авторитет, когато му е изгодно, а когато трябва не си проверява информацията”, допълни Митов.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *