Гешев се увърта на Радев. Иска среща и трепери…

България отблизо
На влизане в пленарната зала на парламента президентът се срещна с главният прокурор Иван Гешев. Обвинител №1 покани държавния глава да обсъдят случващото се в последните дни и заявките за промени в съдебната система.

Гешев коментира преди това думите на вътрешния министър Бойко Рашков пред БНР, че „прокуратурата предпазва бившите управляващи от наказателна отговорност“.

 

„Прокуратурата никъде в света не ги харесват. След като политици не харесват прокуратурата, значи тя си върши работата. Кажете ми едно нещо, което г-н Бойко Рашков е казал и е вярно, и тогава ще ви отговоря на въпроса.“

 

Относно разследването за изграждането на автомагистрала „Хемус“ и възникналия спор с ГДБОП той заяви:

 

„Това, което ще кажа, е, че няма неразбирателство, има незаконен и неправомерен натиск. Вероятно е да се осъществи престъпление срещу правосъдието и много ясно трябва да бъде казано. И наблюдаващите прокурори го казаха, трябваше да го чуете – че от тях се иска да бъде смачкано делото, да бъде освободен обвиняемия, да не се протестира мярката му пред апелативния съд и да му бъде разрешено да пътува в чужбина, където вероятно може да се укрие. Ето това се иска. Отделно, той в няколко разпита е заявил, че не желае да дава обяснения, писмено. Отделно, разследващи органи твърдят, че е забавен разпитът от прокурори. Разпити се правят от полицаите, от разследващите органи, а не от прокурорите. Разбирате ли, те можеха да го разпитват всеки ден по четири пъти, той си е бил вкъщи. Така че това е лъжа, което беше изречено снощи“.

 

Според него е лъжа, че прокурорите не са съдействали на разследващите полицаи.

 

„Наблюдаващият прокурор ръководи разследването, той дава указания, и следователите и разследващите полицаи изпълняват тези указания. Не те съдействат на разследващите органи, а разследващите органи работят под ръководството на наблюдаващия прокурор.

 

И отделно, присъствието на наблюдаващ прокурор, което е било изискано от ГДБОП в почивен ден, при положение, че разследващите органи могат сами да проведат разпит, при положение, че обвиняемият е заявил, че не желае да дава обяснения, означава само едно – че най-вероятно от този прокурор е искано да бъде поето някакво незаконно обещание, което не съответства на закона. Ето това е обективната истина“, каза Иван Гешев.

Tagged

1 thought on “Гешев се увърта на Радев. Иска среща и трепери…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *