Герджиков с нова издънка! Свърза юмрука на Радев с чекмеджето на Борисов по невероятен начин!

България отблизо

Главният ми мотив да приема подкрепата на ГЕРБ е, че те не поискаха от мен нищо в замяна. Нямам никакво задължение, което да ме свързва с тях. Това заяви по TV1 кандидатът за президент и ректор на СУ проф. Анастас Герджиков.

„Идеята ми бе да бъда подкрепен от много по-широк кръг партии, а от там и от граждани, надявах се десните партии да подкрепят една такава кандидатура, тъй като шансът им да издигнат кандидатура сами и тя да има успех е малък”, коментира той.

„Последните 30 години съм бил свързан с университета. Много търпелив съм, когато общувам с хора и много нетърпелив, когато трябва да свърша нещо. Имам разнообразни приятели. Някои от гимназията, други от последните години”, каза още проф. Герджиков.

„Не участвах на протестите, защото подозирах, че ще бъде изтълкувано по някакъв начин. Аз съм ректор на университета, а по закон ние нямаме право на партийна дейност. Прецених, че ако по някакъв начин покажа публично отношението си за протестите, това няма да е добре”, обясни той.

„СУ е участвал в 4 или 5 протеста през последните години. Има само един протест, в които са участвали и преподавателите, защото винаги са се опитвали да не заемат страна политически, каза още проф. Герджиков.

Той коментира и юмрука, с който президентът Радев излезе при протестиращите. „Въпросът не е в конкретния жест. Въпросът е в това, когато взимаш отношение по наистина наболял обществен проблем, дали го правиш така, че да отстояваш върховенството на правото и справедливостта или го правиш така, че в името на върховенството на правото и справедливостта разединяваш нацията”, обясни професорът.

„Върховенството на правото и справедливостта има цена. Всеки може да се изкаже по обществен въпрос. Президентът има силен глас. Когато той се изкаже, цялата нация го чува. И има как формулира тезата си. Не е приемливо да се казва: „Ти си бандит, а ти си лош – не е правилно”, посочи той.

„Един от основните проблеми при действащия президент е, че бе твърде рязък в отношенията с хората. Това довеждаше до това, че личните му пристрастия понякога се прехвърлят върху политическото му отношение. Мисля, че има лично отношение към някои от действащите политици. Това лично отношение към човека се прехвърли и върху цели групи от обществото”, каза още проф. Герджиков.

„В обществото от десетилетия чувството за справедливост не просто липсва, а и става все по-зле. Все повече се чувстваме измамени. Преходът беше безкраен и винаги имаше хора, които сочехме с пръст и казвахме, че е корумпиран.

Трябва да създадем такива правила, че да няма възможност да сочим с пръст един или друг, защото той няма да има шанс да израсне”, посочи той.

Кандидатът за президентът коментира и снимките от спалнята на Бойко Борисов. „Не съм сигурен, че тези снимки са автентични. Възможно е да са поставени нещата там. Борисов си е разпознал жилището, очевидно не си е разпознал парите или кюлчетата, защото никой не си държи нещата така.

Откровено смятам, че има проблем с тези снимки, защото никой нормален човек не си държи нещата по този начин, особено цените неща и парите”, каза проф. Герджиков.

Той бе категоричен, че трябва да се провери случаят със снимките, както и кой ги е направил. „Трябва да се провери дали тези снимки са автентични. Това ще е най-добре за всички ни, този въпрос да се изясни. Дали подобно нещо е имало в къщата на Борисов“, каза още той.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *