ГЕРБ спретнаха нечуван скандал по време на клетвата на Радев

България отблизо

Румен Радев и Илияна Йотова положиха клетви за втория си мандат като президент и вицепрезидент.

Това се случи на тържествена церемония от 10.00 часа днес.

„Заклевам се в името на Република България да спазвам Конституцията и законите на страната и във всичките си действия да се ръководя от интересите на народа. Заклех се“, това гласи клетвата.

„Уважаеми тук присъстващи, преди 5 години Вие ми поверихте отговорната мисия да работя за единението и добруването на нашата държава. Пет години по-късно вие отново ни подарихте тази не лека задача. Първите ми думи са на признателност към вас скъпи избиратели“, заяви Радев.

Речта му беше прекъсната от напускането на парламентарната група на ГЕРБ.

„да, и на мен ми е неприятно, но това е истината“, каза още Радев.

„Протестите отприщиха процеса на възстановяване на държавността. От днес ще върнем демокрацията.

През изтеклия мандат назначих три служебни правителства. Последните разкриха множество злоупотреби и доказаха, че държавата може да се управлява отговорно и прозрачно. Ще продължавам да бъда критичен, когато намирам решенията на законодателната и изпълнителната власт за неправилни“, каза още държавният глава.

Постъпката на ГЕРБ никак не си кореспондира с изказването на Десислава Атанасова часове преди това.

„Необяснимо е за мен как президентът, който по Конституция трябва да е надпартиен и да е обединител на всички политически сили, се превърна в разединител на нацията“, каза Десислава Атанасова от ГЕРБ преди клетвата за втория мандат на Румен Радев.

„Ние никога не сме имали вражда с президента, защото така разбираме политиката. Той беше този, който размаха юмрук на площада и този символ стана символ на разединението“, каза още Атанасова.

 

Тя допълни, че от ГЕРБ винаги са уважавали избора на българските граждани.

 

„Тонът трябва да е диалогичен между институциите. По Конституция сме задължени да работим в името на гражданите, но през последните 5 години имаше твърде много сериозни сблъсъци“, каза Атанасова.

„Надявам се за 5 години на този пост Радев да е осъзнал, че институциите са гарант както за спазването на правата на гражданите, така и за спазването на закона“, допълни тя пред bTV.

Снимки: БЛИЦ

 

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *