ГЕРБ ревнаха във всички медии и насочиха пръст към народа: Защо не избрахте Герджиков?

България отблизо
Тази сутрин, едва няколко часа след съкрушителната загуба на кандидат-президента проф. Анастас Герджиков, гербери цъфнаха по сутрешните блокове на телевизиите. За това бяхме подготвени още от снощи, след като от централата на ГЕРБ публикуваха кой къде ще брани ректора. А нали уж беше независим и далеч от партията на Борисов?

.

 

Задачата на Биков, Чолаков, Дилов-син, Митов и Сачева е една-единствена и съвсем лесна за тях – плюене по Радев и величаене на Герджиков. В това винаги са били най-добри, а в последните месеци го затвърдиха. Все пак се учат от най-добрия – Вожда им Бойко Борисов. Той обаче от снощи, когато станаха ясни резултатите от балотажа, се покри.

 

„Едва ли можеше да излъчим по-добър кандидат от проф. Анастас Герджиков. Политическата среда в този момент е такава, че не предполага партийни кандидатури за президентските избори“. Така Тома Биков оправда пред БНТ загубата на ректора. По думите му в една кампания всеки си говори каквото си поиска, а в случая всички изговорени неща били лъжа. На парламентарни избори ДПС играли за себе си, а на президентските – почивали.

 

Биков очаква от втория мандат на Румен Радев да се опита да консолидира партиите около себе си. ГЕРБ не се притеснява и страхува от последващи ревизии, но Биков се надява да се отдели малко време на по-важните неща.

 

ГЕРБ вече щели да бъдат силна и конструктивна опозиция в 47-то Народно събрание. Трудното било минало, а сега всички щели да видят новата група в парламента. „Да ни плашат тука с пенсионирани милиционери – няма да ни притесни чак толкова много“, отсече Тома Биков.

 

Той не знае как протичат разговорите за съставяне на кабинет, но от ГЕРБ щели да влязат със самочувствие в 47-то Народно събрание.

 

Че българите предпочели статуквото – тази опорка предпочете Радомир Чолаков. Той не пропусна да каже как срещу симпатизанти на ГЕРБ в държавните институции се извършвали репресии и се притесни: „При тази ниска избирателна активност мисля, че сме изправени пред сериозен политически проблем в бъдеще. След седем месеца служебно правителство, атаки срещу симпатизантите на ГЕРБ, демотивация на огромна част от хората изобщо да гласуват“.

 

„Българите предпочетоха статуквото. Рано или късно съм сигурен, че човек с профил като проф. Герджиков или самият той ще бъде държавен глава. Ние се гордеем с тази кандидатурата. Показахме друга възможност, алтернативата за президент на България“, заяви пред bTV председателят на ИК за издигане на кандидатурите на Герджиков и Митева.

 

По думите на Чолаков ако били издигнали кандидатурата на ректора късно и ако са имали месец повече, най-вероятно резултатът ще е бил по-добър.

 

Любен Дилов-син беше една идея по-лаконичен и обран: „Мисля, че очакванията се оправдаха – поне в частта, в която беше представена реална алтернатива на президента Радев и неговия модел. Доколко я разбраха хората и доколко решиха да накажат ГЕРБ – не мога да кажа“.

Влезе в ролята на опозиция и започна да плаши. По думите му се задавали много тежки дни. „Не искам да съм лош пророк в началото на новата седмица. Държавата в последните седем месеца  беше в състояние на свободно падане. Нямам основание да смятам, че тя много бързо ще се стабилизира”, категоричен бе той.

 

А ние очакваме да чуем опорките на останалите двама от списъка на бранителите на Герджиков днес, които завладяха родните медии. Готови сме да се хванем на бас, че ще са едни и същи – Ректорът – достоен, Генералът – тиранин.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *