ГЕРБ към Радев: Веднага трябва да отговори на Русия! Защо се крие! Ние сме суверенна държава!

България отблизо

ГЕРБ настоява президентът Румен Радев да свика КСНС във връзка с искането на Министерство на външните работи на Русия да се изтеглят натовските войски от България и Румъния.

В декларация от трибуната на Народното събрание, зам.-председателят на партията Даниел Митов обясни, че преди около месец Руската федерация публикува пакет неприемливи ултимативни искания към НАТО.

Най-съществените от тях, които засягат и пряко България, са исканията НАТО да изтегли всичката си техника, персонал и въоръжение до състоянието от 1997 г.

А второто изискване бе НАТО да спре своето по-нататъшно разширяване, практически лишавайки от право на избор суверенни държави като Украйна и Грузия да избират самостоятелно в какви съюзи да членуват, посочи Даниел Митов.

По думите му подобни условия противоречат на всякакви установени норми в съвременните международни отношения.

„Стремежът на Русия очевидно е да отслаби НАТО и де факто да елиминира ефективното членство на Алианса на цяла Източна Европа. Тази Европа, която след падането на Берлинската стена буквално избяга назад“, категоричен бе Митов.

Министър-председателят Кирил Петков се отзова на призивите за реакция от страна на опозицията в парламента.

По думите му отдавна сме направили избор да сме член на НАТО и да организираме своята отбрана. Вашингтонският договор не предвиждал втора категория членове на Алианса. Петков призова Русия да работи за по-сигурна Европа и за деескалация на напрежението. „България е суверенна държава“, заяви от трибуната на Народното събрание премиерът Кирил Петков.

В подкрепа на позицията на правителството се изказаха и от ДБ и „Възраждане“ и настояха да не се ескалира напрежение в района.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *