ГЕРБ и ДБ внасят законопроекти да се съборят всички паметници и символи на комунизма. Вижте какви надписи трябва да се сложат върху училищата и административните сгради

България отблизо

На всички училища, университети и административни сгради да пише, че комунизмът е престъпен. Тази идея е заложена в законопроекта за промени в Закона за обявяване на комунистическия режим в България за престъпен.

Текстовете са внесени преди два дни от Румен Христов, Даниел Митов, Екатерина Захариева и група народни представители от ГЕРБ-СДС.

В законопроекта е заложено, че надписът „Комунистическият режим в България (09.09.1944 – 10.11.1989 г.) и дейността на БКП са обявени за престъпни със закон, приет от 38-то Народно събрание“ трябва да бъде поставен на фасадите на всички сгради, в които се помещават държавни органи, териториалните им звена, органите на местно самоуправление, културни институции, образователни центрове, училища и университети.

От ГЕРБ предлагат още премахването на всички символи на комунизма, като при неизпълнение на разпоредбите се предлага глоба в размер на една брутна работна заплата. При повторно нарушение глобата е двойна. Ако законопроектът бъде приет, то за изпълнението на поставените разпоредби ще има един месец гратисен период.

В средата на месеца ДБ също внесе законопроект срещу паметниците и историята на страната. В тяхната версия се предлага да се махнат всички комунистически паметници и символи на територията на страната. Паметниците, които не могат да бъдат преместени незабавно или представляват паметник-костница, следва да бъдат обозначени с табела със следния надпис:

Комунистическият режим в България от 9 септември 1944 г. до 10 ноември 1989 г., довел страната до национална катастрофа, и дейността на Българската комунистическа партия са обявени за престъпни със закон, приет от 38-ото Народно събрание.“

Ако табела не бъде поставена, то съответният областен управител следва незабавно да отстрани паметниците. Предвидена е и глоба за длъжностните лица в размер от 500 лева до 3000 лева.

Двата законопроекта следва да бъдат гледани на първо четене в правна комисия. Текстовете не са в дневния ред на комисията за тази седмица.

Припомняме, че тази идея тръгна от евродепутата Александър Йорданов и той от години иска да събори Паметника на съветската армия в София, Пловдив и Бургас, както и да премахне паметници на загинали в борбата против фашизма, включително и Вапцаров.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *