Герберски политолог „скара“ президента Радев с Кирил Петков

България отблизо

„Адмирирам провеждането на преговори по този модел. Друг е въпросът, че тяхната откритост е пиар ефект. Поставям под съмнение ефективността им, защото в преговори за коалиционно споразумение и съставяне на правителство голяма част от партиите пред камерите казват неща, които хората искат да бъдат чути. Нито един от представителите на партиите няма да си позволи да каже непопулярни неща. Затова част от преговорите трябва да са на закрито, за да се получи ефективност“.

Това каза пред БНР политологът Димитър Ганев от изследователски център „Тренд“.

Според него преговорите ще завършат с резултат – добро коалиционно споразумение и съставено правителство в дните преди Коледа.

Всички играчи около масата имат интерес от съставянето на кабинет. Затова няма да чуем и евентуалните червени линии… Но профилът на кабинет начело с Кирил Петков и доминиран от „Продължаваме промяната“ (ПП) и „Демократична България“ (ДБ) ще бъде либерално прогресивен и това няма как да не създаде конфликтни точки с една консервативна БСП начело с Корнелия Нинова“, предупреди политологът.

Виждам дълъг хоризонт за правителството. Всяка коалиция е свързана с тежки компромиси, зад това стои много мощен политически интерес – непровеждане на предсрочни парламентарни избори в скорошен порядък“, каза Ганев.

Прогнозата му е, че кабинетът би се разпаднал не поради спазване или неспазване на коалиционното споразумение, а когато една от четирите формации се види в по-добра политическа позиция през евентуални нови предсрочни парламентарни избори.

 

Всички играчи около масата имат интерес от правителството и няма да видим червени линии. Проблемните елементи на пръв поглед са „Има такъв народ“ (ИТН) и БСП. Но ако не се състави правителство, през март отиваме на предсрочни парламентарни избори. И двете партии нямат интерес от това.

Парламентарното мнозинство ще се разпадне, когато една от формациите има интерес от предсрочни избори“, поясни той.

Тройната коалиция“ беше с подобна конфигурация. Тогава, през 2005 г. се предвиждаше година и половина живот, но тя изкара цял мандат. Проблеми има и те са ясни. Виждат се с невъоръжено политическо око. И четирите формации, които преговарят, нямат интерес от нови избори. На ДСБ обаче ѝ е много трудно да седне на една маса да преговаря с Румен Гечев и Румен Овчаров. Всички формации ще трябва да направят компромиси“, каза още социологът.

Според него, новото правителство няма да маха кадри на ГЕРБ, а тези от служебния кабинет, което ще доведе неминуемо до конфликт между държавния глава Румен Радев и евентуалния премиер Кирил Петков.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *