Ген. Атанас Атанасов захласнато: Нашата демократична България ще даде военно-техническа помощ на Украйна!

България отблизо
“България ще окаже военна помощ на Украйна, независимо от витиеватите формулировки. Процедурата е започната, има готово проекторешение, което е внесено в парламента в петък. Сигурен съм, че в Народното събрание ще има мнозинство. Разговаряли сме ПП, ИТН и с БСП. Разбираме, че социалистите няма да подкрепят това решение, но виждам, че от ГЕРБ и ДПС са готови да гласуват „за“.

Доколкото разбирам от военния министър, нямаме големи възможности, но трябва да окажем военна помощ, дори и това да е символично“. Това заяви председателят на вътрешната комисия в парламента и съпредседател на ДБ ген. Атанас Атанасов пред bTV

„Похвално е това, което се прави в ДАНС. Не съм изненадан, че има руски шпиони в нашите служби и те трябва да бъдат премахнати. Имаме много сериозен проблем с дезинформационните канали. Нашите служби дойдоха и казаха, че война няма да има. Партньорите ни в ЕС също направиха подобна грешка. Това означава, че имаме сериозен проблем с дефицит на информация. При Бойко Борисов беше важно службите да бъдат приспани и да не работят, за да не разкриват корупционни практики“, коментира той.

„Със сигурност знам, че всичко, което се прави в ДАНС, е вътрешна разработка. В същото време прокуратурата отново не повдига обвинения. Шпионажът е изключително тежко престъпление и трябваше да има арести. Борисов и ГЕРБ трябва да направят приживе паметник на Иван Гешев, защото той постоянно ги пази да не им се търси отговорност. Когато ръководех НСС, за пръв път от България бяха изгонени руски шпиони и дипломати от руското посолство. Руските служби работят с пълния си капацитет да попречат на балканските държави да влязат в Европейския съюз. Войната в Украйна фокусира вниманието на целия свят, но за българите и Северна Македония е важна тема. Трябва да се мисли рационално и да работим час по-скоро да влязат с Албания в ЕС. България има стратегически интерес да бъде заобиколена от приятели“, каза още Атанасов.

Той обясни защо от мнозинството не са се съгласили с ГЕРБ за създаването на временна комисия, която да проверява Gemcorp. Според него има достатъчно комисии в Народното събрание, които да се занимават с меморандума за 1 млрд. долара, който беше подписан. Съпредседателят на ДБ допълни, че е трябвало да се направи предварителна проверка.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *