Галъп: Румен Радев ще бъде избран за президент още на първи тур!

България отблизо

56,4% казват, че ще гласуват със сигурност на президентските избори. Това показват замерените стойности в последното проучване на „Галъп интернешънъл“, направено по поръчка на БНР.

Ако изборите за президент и вицепрезидент бяха в отминалата неделя, за Румен Радев биха гласували 51,2% от гласуващите, за Анастас Герджиков – 22,5%, за Мустафа Карадайъ – 7,9%, за Лозан Панов – 6,2%. Сред останалите личат най-вече Костадин Костадинов – 3,1%, Милен Михов – 1,6%, Веселин Марешки – 1,1%. С „Не подкрепям никого“ биха гласували 2,7%. Останалите се разпределят сред други кандидати. Сред тях личат Волен Сидеров, Валери Симеонов и др.

Социолозите от „Галъп“ правят уговорката, че данните за активност и разпределението на нагласите могат да се променят и с оглед на последните събития и отпора на въвеждането на зеления сертификат като мярка. Остават цели четири седмици между края на терена на изследването и изборите на 14 ноември.

Заявената активност за парламентарните избори е 54.2%. И за двата избора по над 20% са и онези, които казват, че вероятно биха гласували, но не са сигурни.

Снимка на електоралните нагласи за НС откроява първо място за ГЕРБ/СДС – 22,5% от гласуващите, за БСП – 15,1%, за „Продължаваме промяната“ – 13,4%, за „Има такъв народ“ – 12,2%, за „Демократична България“ – 11,2%, за ДПС – 10,8%.

Това са и сигурните шест формации в следващия парламент. Близо до бариерата продължават да стоят „Изправи се.БГ! Ние идваме!“ – с 3,7%. Под бариерата се открояват също „Възраждане“ и ВМРО, съответно с 2,9% и 2,3%. Останалите гласове биха отишли при други формации.

Паспорт на изследването: Извадката е представителна за пълнолетното население на страната. Изследването е проведено с таблети, между 10 и17 октомври, сред 1009 души, по метода „лице в лице“. Абсолютната максимална грешка е ±3,1% при 50% дялове. 1% от цялата извадка се равнява на около 55 хиляди души.

Tagged

1 thought on “Галъп: Румен Радев ще бъде избран за президент още на първи тур!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *