„Газпром“ се готви да спре газа на „неприятелски страни“. Сред тях ли сме?

Свят

„Газпром“ се готви за възможно пълно спиране на доставките на газ за редица „неприятелски страни“. Това съобщават чуждестранни медии.

По думите на различни източници от „Газпром“ проучват възможност за пълно изключване на „неприятелските страни“ от доставките на руски газ. Според източниците компанията вече преценява последствията от тази стъпка.

Отбелязва се, че европейските клиенти на „Газпром“ все повече се страхуват от прекъсвания на доставките на газ поради изискването на Русия да плаща гориво в рубли. Прессекретарят на президента на Руската федерация Дмитрий Песков отказа да коментира тази информация, но каза, че процесът на плащане на руски газ в рубли няма да започне директно на 31 март.

Според медиите, много европейски компании се притесняват, че за да плащат за газ в рубли, ще трябва да взаимодействат с Централната банка на Руската федерация, която е под санкциите на Европейския съюз (ЕС) и САЩ. Поради това редица европейски лидери и големи потребители единодушно отхвърлиха тази идея, считайки я за нарушение на съществуващите договори.

Руският президент Владимир Путин обяви новите правила за продажба на газ на 24 март. Сега страните, признати от Руската федерация за неприятелски, ще могат да го купуват само за рубли. Това решение е подкрепено от 76% от гражданите, а 27% от тях смятат, че това ще доведе до укрепване на рублата.

Превод и редакция: БЛИЦ

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *