Гавра! Общината в Хитрино поиска от хората да връщат парите за ремонта на къщите им

България отблизо

Нов скандал гръмна  след трагедията в Хитрино.

Кметът поиска жители да връщат пари за ремонти, защото първо на разрушените им къщи е сложена нова дограма, а след това къщите са съборени, за да се построят нови.  Мъж от Хитрино трябва  да плати 3 406 лева или да върне дограмата. При условие, че никой никога не му е казал, че е длъжен да я пази и  съхранява. А домът му е съборен преди повече от година.

В ефира на „Здравей, България” собственикът на къщата Турхан Хасан обясни, че не е имал разговор с кмета. „На 11 декември съм получил уведомление, че трябва да плати дограмата. 2017 година аз бях определен за основен ремонт. Като дойде обаче комисия от София ме уведомиха, че къщата не става и не подлежи на ремонт, конструкцията на самата къща е заминала и съм за нова къща. Никой не ме е осведомил, че трябва да пазя сменената дограма.  След като се върнах от работа къщата беше съборена  с дограмата. След два дни общинският кмет дойде на място и видя, че дограмата е унищожена. Тогава нищо не ми казаха”, обясни той.

72-годишната Йонка Делева, която трябва да върне 2150 лева за новата дограма на заяви, че са й се обадили да свали дограмата. „Моят син търси фирми, повика фирмата, която сложи дограмата, но отказаха, защото община Хитрино не е платила. Намери друга фирма, плати повече пари и я свалиха. Дограмата изчезна. Ние мислим, че от кметството са я прибрали и в един момент от там ме известяват, че трябва да плащам иначе ще ме дадат на съдия изпълнител”, каза тя.

„Би трябвало и те да са заинтересовани в опазването на тази дограма. В последствие излиза, че е двойно финансиране и ние искаме или сумата, или дограмата да се върне”, каза кметът на Хитрино Нуридин Исмаил.

„Целта не е да ощетим лицата, защото и те и без това са пострадали много от инцидента. Към нас не трябва да връщат пари. Общината ще предприеме мерки, ако преценят да ги обезвъзмездят хората”, каза Марина Сарадинова, изпълнителен директор на Фонд „Социална закрила”.

Ние пък се питаме къде отидоха парите от фонд „Бедствия и аварии“, от хилядите СМС-и, които българския народ пращаше, за да подпомогне бедстващите, от даренията, които се изсипаха в селото.

Питаме и отговор не искаме.

Явно са в дограмата и по-скоро някъде около нея, в базхаберието и безконтролността.

Tagged

1 thought on “Гавра! Общината в Хитрино поиска от хората да връщат парите за ремонта на къщите им

  1. А защо да е гавра? тези хиляди левове са вети от наши джоб, не от джоба на някой друг. Защо трябва да се казва на турчина, че дограмата тябва да с епази?! Той неграмотен ли е, ненормален ли е, какво? Ако е негово лично, една тресчица да е, бой ще води за нея. Да връща или да плаща!!!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *