Войната свърши? Световни медии твърдят, че Путин вече е постигнал целта си и се оттегля

България отблизо

Намиращите се под контрола на Киев градове Станица Луганская и Счастье, попаднаха под контрола на Луганската народна република. Това заяви съветникът на началника на МВР на републиката Виталий Киселев в своя Telegram канал.

По-рано Народната милиция на ЛНР съобщи, че е започнала артилерийска подготовка и операция за освобождаване на временно окупираните си територии.

Народната милиция на ЛНР съобщава, че военнослужещите от 57-а отделна мотопехотна бригада на Въоръжените сили на Украйна доброволно са се разоръжили и отказват да продължат въоръжената конфронтация.

Луганск гарантира сигурността и предоставяне на необходимата помощ (в съответствие с международното хуманитарно право) на украинците.

От своя страна ръководителят на Донецката народна република (ДНР) Денис Пушилин(на снимката) заяви, че военната операция в Донбас скоро ще приключи, предават световните медии.

53-та отделна механизирана бригада (ОМБР) на въоръжените сили на Украйна попадна в обкръжение в района на Волноваха (линията на съприкосновение в ДНР). Украинските военни понасят тежки загуби и молят армията на ДНР да осигури хуманитарен коридор за изхода. Това заяви Едуард Басурин, представител на Народната милиция на ДНР, цитиран от осведомителните агенции.

„Врагът понася загуби. В резултат на това в 53-та бригада двама офицери, командири на взводове, изоставиха подчинените си, не знаят какво да правят, вече искат да им направим хуманитарен коридор. Те са готови да сложат оръжие, да преминат на наша страна и да останат живи“, каза Басурин.

Постъпват информации и за колони с военна техника на руската армия, които продължават да навлизат в граничните райони на Украйна и да се движат навътре, без да срещат никаква съпротива.

Това се доказва от многобройни кадри от Херсонска област.

В района са забелязани десетки хеликоптери на руските въздушно-космически сили, съобщават очевидци за кацане.

Каховска ВЕЦ (Херсонска област) попадна под пълния контрол на руските военни. Знамето на Украйна над ВЕЦ-а беше спуснато.

На 24 февруари руският президент Владимир Путин обяви, че е решил да проведе военна специална операция за защита на Донбас в отговор на молбата за помощ от ръководителите на ЛНР и ДНР.

Украйна въведе военно положение в цялата страна.

Взривове се чуват в Киев, Харков, Одеса и други големи градове на страната. По предварителни данни те се чуват от военните части на Въоръжените сили на Украйна.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *