Ваксината пристига! Вижте какво ги чака тези, които откажат да се имунизират!

България отблизо

„След 15 януари няколко ваксини COVID-19 трябва да са в България, посочи директорът на „Пирогов” Асен Балтов пред БНТ.

В началото на декември ще бъде готова и ваксиционна програмата, за да може да започне разпределението на дозите. „Вече тече подготовка. Има къде да съхраним ваксините. И в „Пирогов” има хладилник на -70 градуса”, посочи проф. Балтов.

Шефът на „Пирогов” посочи, че за момента ваксината ще безплатна и доброволна, но след време е възможно да се включи в имунизационен паспорт за цялата Европа.

Така, който няма ваксина, няма да може да влиза в други европейски страни.

Проф. Балтов посочи, че така в момента е в Африка, където имаш нужда от ваксина, за да влезеш.

В момента около 40% смятали, че с ваксините искат да ни чипират, като проф. Балтов се надява да намалеят до 20%. По думите му една част от тези 20% може да са изкарали коронавирус и ще се обсъди дали хората с антитела е добре да се ваксинират.

Масово тестване няма да свърши работа, тъй като повече от 15% са преоболедували и няма още масово срещане с вируса. „Ваксинацията ще подобри начина на живот”, каза още шефът на „Пирогов” и допълни, че той също ще се ваксинира. От днес влизат по-строгите мерки у нас, като благодарение на тях проф. Балтов и щабът очакват до 14 дни да намалеят на половина новите случаи, а до 21 дни и смъртните.

Той обясни, че мерките са въведени до  21-и декември, за да можем да празнуваме празниците. Проф. Балтов обаче подчерта, че не трябва да се разпускаме – трябва да имаме маски навън, да не се срещаме с много хора. „На фона на другите държави нашите мерки не са толкова строги и няма да засегнат толкова много бизнеса. Здравето е номер едно, защо трябва да пропиляваме живота си заради някакви събирания, които могат да бъдат отложени във времето. Хубавите неща предстоят.”, каза той.

Той даде пример с Франция, където ще оставят затворени ресторантите и след Нова година, докато ние най-вероятно ще ги отворим преди това.

Tagged

1 thought on “Ваксината пристига! Вижте какво ги чака тези, които откажат да се имунизират!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *