Български политолог каза кога свършва войната и ще има ли удари по България

България отблизо

Владимир Путин е определян като агресор от американската пропаганда, която държи Украйна в изкуствена кома. Войната ще завърши в първите дни на месец март, а след това ще станем свидетели на избори. Такава прогноза направи политологът Валентин Вацев пред БЛИЦ, който следи военните действия.

Руският президент Владимир Путин е напрегнат, спи малко, защото тече война, но е твърдо решен да постигне целите си. Това е съвкупната цел на държавно-политическия елит, с който той е в съглашателство.

Путин направи достатъчно силна коалиция от елитарни групировки като стана техен арбитър – „това му е почвата и той трябва да е сигурен, че те няма да го предадат. Става дума за единна геополитическа воля. Това се случва за първи път в съвременната руска история от 20 години насам.

След едноседмична окупация на Украйна ще има избори за парламент и президент. Новата политическа система ще започне да се изгражда при нови реалности.
Чува се, че Путин ще сложи марионетка на мястото на Зеленски, но това са злонамерени приказки. Политическият спектър се представлява от десни и леви, има центристи – те трябва да общуват свободно и да приемат приоритетите.

Заслугата на Джо Байдън е САЩ да не се меси във военния конфликта в Украйна. Политологът Валентин Вацев допуска, че има негласна договорка между Путин и американския президент.

„Има ястреби във Вашингтон, които смятат, че САЩ трябва да помага на Украйна с военни средства, но Байдън не ги зачита. Те ще поддържат „умиращата“ Украйна с пропаганда на всички възможни нива“ – разви тезата си Вацев пред БЛИЦ.

В речта си Путин категорично заяви, че тази Украйна не може да бъде съсед на Русия. Тогава стана ясно, че ще има война, която можеше да бъде предотвратена с едно телефонно обаждане от Вашингтон.

“ Владимир Зеленски, можеш ли да приемеш, че Украйна няма да членува в НАТО – това искаха да чуят в Кремъл и нямаше да има война. Страната пак ще бедства, защото има 100 млрд. дълг. Съжалението се поражда, че икомомическите промени не бяха извършени с мирни средства. Ако Русия не напусне Украйна до началото на март, значи нещо не е излязло в сметките“ – продължи анализа си Валентин Вацев.


Владимир Зеленски

Искането на Руската федерация е просто – да се спре с антируската политика, и да няма заплаха за националната сигурност. Проблемът се корени във военизираните граждани, които се намират в предградията на Харков, Одеса и Киев. Те са под обкръжение на руските войни, но няма сблъсъци с тях. Те представляват военизирани граждански образования – айдар, азов, десен сектор. Те воюват с руснаците, които ще имат най-голям проблем с тяхното неутрализиране.

Войните почват пожелание и свършват по възможност – как ще се изгражда новата политическа система в Украйна?

В сегашния си вид Украйна си отива. В момента тя е държава на превратаджии, русофоби и нацисти, но  има своето стратегическо място в картата на Европа. Трудно е да се гадае какво ще стане след войната?!

Единят път бе, ако Владимир Зеленски се откаже от членството на страната в НАТО, но той не отговори на това предложение. От което следват, че той ще загуби поста си.

Русия няма интерес да окупира Украйна, защо трябва да сложи на масата 300 млрд. долара, за да се покрият дълговете, да се оправи икономиката, и да се стабилизира социалната сфера. Държавността е на път да изчезне до няколко дни. Идеята е да се демилитаризира Украйна“ – така вижда следвоенната ситуация Валентин Вацев.

При каква ситуация Владимир Путин си отива.

Руският президент е изразител на волята на четири групировки, които гравитират около Кремъл.

Това е военно промишленият комплекс и въоръжените сили, патриотичните организации. Към тях се числи и руската православна църква, която парадоксално гравитира около позицията на силоваците. Тук са и тайните служби с КГБ. Тази групировка е представена в Кремъл като „малкото Политбюро“, с което Путин се съобразява и постоянно се допитва до тях. То се състои от 50-60 души елит, без които Путин и крачка не може да направи – разкрива нашият анализатор.

Вторият кръг е от директори на руската рублева икономика – държавни служители и икономически олигарси, собственици на алуминиеви заводи и стоманодобивни предприятия. Известни са като „червения пояс“, защото шефовете на тези предприятия са комунисти. Сега вече не е така, но те са влиятелни хора, уточнява Вацев.

„Газпром“ – държава в държавата, те винаги имат много специални интереси. Начело стои Алексей Милер, „газовият цар“. Влиянието и интересите на тази групировка не съвпадат с първите и вторите в заверата около Путин.

Владимир Путин и Алексей Милер

Най-плаващи са руските либерал – финансисти, известни като „финансовите крале“ –те менажират капиталовите потоци .Тази групировка не е съгласна с войната, защото губи от санкциите, и затова са изолирани и са малцинство при вземането на решения.

Сценарият, при които Путин пада от власт и губи – кой го сътвори?

Цели се дестабилизация на държавно – политическия елит в Русия или онези четири групировки около Путин. Идеята е да се разруши консенсусът между тях, а руският президент да загуби всичко.

България, освен последици: икономически и политически, и всеки който невика – „да живее Байдън и Зеленски“, е заплашен с гадост.

„Путин е ботоксово джудже и е заплаха за цивилизацията, който не съгласен с това ще бъде залят с много помия“ – предупреждава Валентин Вацев.


Владимир Путин

Няма как да се питаме на висок глас, защо всички войни започнати от Америка са справедливи, а никой друг да не може да започне такава.
В Черно море ще се разположат няколко хиляди американски морски пехотинци. А Русия е задвижила един милион армия.

Няма вариант, при които България да бъде заплашена.

Ние сме далече от Русия и на българска територия няма ударни установки за изстрелване на крилати ракети, такива установки има в Румъния, те са легални и бяха предупредени от Русия. Стрелящи устройства няма ли, няма да има и конфликт у нас“- категоричен е анализаторът Валентин Вацев.

Финансов-икономическите сакции ще затруднят Русия, но тя е изградила връзки с Китай. На този етап Русия има военно–техническо надмощие над САЩ. Тя разполага с това, което Америка няма.

До 5-6 години се очаква САЩ да компенсира изоставането от Русия. Сега няма с какво да улашат Путин: „вие какво ще ни направите“ – толкова са напред военно -технически руснаците, открои това в позицията си Валентин Вацев пред БЛИЦ.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *