Български политици си купуват медийно спокойствие с пари на ЕС. Скандални разкрития!

България отблизо
Властта в България си купува медийно спокойствие с пари на ЕС. Няма законови ограничения за контрол върху медиите от политически лица и организации.
Партии и политици като Валери Симеонов, Делян Пеевски и ”Атака” имат собствени медии. Заплахите за медиите в България е под формата на мръсни пари, осигурени от сламени хора и от подставени лица, които служат да скрият самоличността на истинските инвеститори.

Констатациите са от  последните унищожителни доклади на две международни организации, които ежегодно отчитат състоянието на медийната среда както в ЕС, така и в световен мащаб. Това са „Центъра за медиен плурализъм и медийна свобода“* и „Репортери без граници“.

 

България има най-лошите показатели в целия ЕС по отношение на държавното регулиране на финансови и други ресурси и подкрепа за медийния сектор. Тези показатели я приравняват със страни като Турция и Унгария, които редовно се сочат като възможно най-лошия пример за намеса и влияние на управляващите политици върху националния и регионалния медиен пазар. Това става ясно от ежегодния мониторингов доклад за плурализма в България, публикуван от европейския Център за медиен плурализъм и медийна свобода, пише Сега.

 

Рискът за медийния плурализъм в България, Турция и Унгария през 2017 г. е оценен на 97 % заради непрозрачното регулиране и разпределение на държавната реклама. По този показател България не е направила нито крачка напред спрямо предходния доклад, когато същият индикатор отново бе близък до 100%.

 

„За втора поредна година държавното регулиране на ресурсите и подкрепата за медийния сектор в България достига възможно най-високото ниво на риск. Няма директни или индиректни държавни субсидии за медиите, освен за обществените. Всъщност държавна реклама има, но без регулаторни гаранции за справедливо и прозрачно разпределение към медиите, което би предотвратило привилегировано третиране или неправомерно поведение. Дистрибуцията на държавната реклама на практика не се основава на ясни и прозрачни критерии. Заради действащите практики при разпределението й проучванията вече сочат негативни ефекти: мека цензура и автоцензура, манипулиране на редакционното съдържание, деформация на медийния пазар, използване на фондовете на ЕС за закупуване на медийно спокойствие и за заплащане на кампании срещу политически опоненти”, се казва в доклада за България.

* Центърът за медиен плурализъм и медийна свобода е неправителствената организация, която работи от 2011 г. с частична финансова подкрепа от ЕС. Експертите от центъра наблюдават страните членки и кандидатите Сърбия, Македония и Турция. Първото изследване за България е от 2014 г., а следващото – от 2016 г. Резултатите за 2017 г. показват влошаване на медийната среда спрямо предишната година.

 

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *