БСП и ИТН се обединяват за служебното правителство? Ето какво си говорят с президента на започналите консултации

България отблизо

Започнаха консултациите на „Има такъв народ“ при президента Румен Радев.

Срещата е част от допълнителните консултации на президента Румен Радев с парламентарно представените политически сили в 46-ото Народно събрание в рамките на конституционната процедура за връчване на проучвателен мандат за съставяне на правителство.

От страна на „Има такъв народ“ присъстват Тошко Йорданов, Филип Станев и Виктория Василева.

„Отговорността, която получихте за съставяне на първия мандат не се реализира, явно и политическата ситуация се изостря, но се изострят и кризите, пред които е изправена България. Това повишава още повече необходимостта да имаме редовен кабинет“, каза Радев в началото на срещата с ИТН.

Той отново призова за диалог, компромиси и консенсус, за да се състави редовен кабинет. Трябва да изчерпаме всички възможности, каза Радев.

„Изключително важно е да се отнасяме всички още по-отговорно към консенсусите и разговорите, за да може да съставим редовно правителство. Нека да чуем и вашата формула за разговорите с другите политически сили. Това е, което очакват българите, на фона на кризите, пред които сме изправени.“, заяви президентът Румен Радев.

„Факт е, че страната е изправена пред кризи, но вчера стана ясно, че много от въпросите може да се решат в НС. Вие вчера заявихте, че ще забавите втория мандат, за да може да се даде възможност на служебното правителство.

Що се отнася до правителство, ние опитахме, но в крайна сметка бяхме предадени. Но в парламента има още 5 партии. Ма голямо мнозинство. Всяка една партия може да състави кабинет. Разбира се съществува известна морална дилема как ние бяхме дългата ръка на ДПС, а после ако те направят кабинет с тях.

Независимо от усилията за съставяне на кабинет парламентът трябва да свърши много работа.“, каза съпредседателят на ИТН Тошко Йорданов.

„Явно това ще бъде обект на трудни диалози и консенсус, но все пак ви окуражавам да опитате“, отново призова Радев да се прави правителство. Той напомни, че парламентът има отговорности и трябва да свърши неотложна работа, като най-малкото да актуализира бюджета и да се отнесе с отговорност към Плана за възстановяване и устойчивост.

Днес държавният глава ще се срещне още с представителите на ГЕРБ-СДС и „БСП за България“.

ГЕРБ заявиха, че ще предложат кабинет начело с Даниел Митов, но ще върнат мандата.

Левицата вече декларира, че ще предложат служебното правителство да остане начело на държавата. В негова подкрепа неочаквано ще застанат и от ИТН, стана ясно вчера след изявление на Слави Трифонов във Фейсбук.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *