Боряна Димитрова обясни кои партии ще разсипе Кирил Петков. Резултатите от изборите ще са смайващи!

България отблизо

„В последното ни проучване евентуална формация на Кирил Петков и Асен Василев събира подкрепа около 8-9%, но в едни условия на неизвестност и липса на определеност“.

Това заяви по БНТ социологът от „Алфа Рисърч“ Боряна Димитрова.

„Един неясен обект на желанието е добро нещо. Сега хора от ляво и от дясно се припознават в тях, но те все още не са си дали ясна платформа. Дали тази подкрепа ще расте или ще има по-голяма амплитуда надолу, ще зависи от конкретните очертания, които ще добие този проект“, категорична е анализаторката.

Петков и Василев по думите й събират избиратели най-вече от ИТН. „Те бележат най-голям спад. ИТН спрямо изборите през юли губи около 7% и една част от тях (3-4%) отиват в новия проект на двамата доскорошни министри“, каза тя.

Гласове ще съберат и от ДБ, защото се борят за сходен профил избиратели“, подчерта социоложката. По думите й по-малък е отливът от ИБГНИ. „Тази партия е на ръба за влизането в парламента и е вероятно, ако този отлив в посока Петков продължи, формацията на Манолова да не влезе в парламента“.

Едно от важните политически следствия на този проект е дали влизането в парламента ще бъде игра с нулев резултат – ще отнеме от други партии, а процентът им общо ще е същото нещо, което в момента виждаме. Тези формации трябва да се борят да получат по-висок сумарен процент“, каза тя.

Според нея в голяма степен този проект повтаря посланията на предишни юпита от политиката, например НДСВ. „В много голяма степен новият политически проект разчита на личната харизма и симпатия. Важно е обаче как това харесване ще бъде покрито с конкретни мерки, политики и програми и дали хората ще се припознаят в тях“, каза Димитрова.

По думите й се вижда заявка да се търси повече диалог, допирни точки и разговори между някои формации.

На въпрос дали устремът на ИТН затихва Димитрова заяви, че вижда, че партията е направила кризисен пиар: „Това бе заявката, че подкрепят президента Радев. При тях обаче отливът продължава. Все пак не можем да кажем, че те ще ерозират до нива, при които да имат слабо присъствие в парламента или да останат извън него“, каза тя.

По думите й до момента не е коментирано влиянието на кампанията на двата избора. „Няколко партии подкрепиха президента Радев – БСП, ИТН, ИБГНИ и „Продължаваме напред“. В момента в който се води кампания, всяка една от тези формации ще иска да се възползва и да получи електорален бонус от рейтинга на президента. Това ги поставя в остро съперничество и не е ясно това как ще им повлияе“, обясни Димитрова.

„Те се кълнат във вярност на президента, но водят борба за избиратели помежду си“, добави тя. 

Според нея е много важно какъв кандидат ще издигнат от ГЕРБ, защото това ще е основна алтернатива на Радев. „Така може да се мобилизират повече избиратели или да накарат хората да се въздържат от гласуване“, каза Димитрова.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *