Борисов имитира дейност: Ще бори фалшивите шофьорски книжки с НОВ ЗАКОН!

България отблизо

Държавата продължава борбата с „фалшивите“ шофьорски книжки, като има намерение да вкара още техника в изпитните стаи. Според зам.-министъра на транспорта Ангел Попов опитите за нерегламентирано взимане на изпити са намалели драстично с досега въведените мерки, но все още има отделни случаи, при които лица с фалшиви лични карти се явяват вместо конкретни кандидати.

„За да се справим с този проблем, сме оборудвали изпитващите със специални средства за разпознаване на фалшивите лични карти. Предстои да свържем нашата системата с тази на МВР, така че при сканирането на личната карта автоматично да се проверява дали е фалшива“, каза още заместник-министърът. Работи се и по промяна на изпитните въпроси, като планът на министерството е да намали броя на въпросите и да се въведе втора част на изпита, в която да има видео казуси, които да тестват реакцията на изпитваните.

Променяме начина на обучение, изпитите и контрола на младите водачи. По време на конференцията „Заедно за по-безопасни пътища“, организирана от Съюза на българските автомобилисти, Попов заяви, че промените са заложни в разделянето на Закона за движението по пътищата и създаването на два нови закона – Закон за водачите на превозни средства и Закон за пътните превозни средства, както и нормативната уредба към тях.

По отношение на пунктовете за технически прегледи зам.-министър Ангел Попов обяви, че контролът е затегнат и на много пунктове са наложени санкции, а други са затворени. Основните нарушения са неправомерно преминаване на технически неизправни автомобили и допускане на такива с неплатени данъци. Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“ започва да анулира удостоверенията за техническа изправност, издадени в нарушение. Заместник-министърът заяви още, че в част от пунктовете се подменят камерите за видеонаблюдение с по-добри и се инсталират допълнителни, като това ще обхване всички.

„Със създаването на Закон за пътните превозни средства за първи път създаваме регистър на всички автосервизи в страната“, каза Ангел Попов. Той допълни, че в новия закон е заложено сервизите да дават гаранция за извършените ремонти, да е ясен произходът на частите, които се влагат, така че автомобилите да излизат на пътя технически изправни.

 

Ако статията ви е била полезна, можете да харесате нашата страница  на адрес:  https://www.facebook.com/istinata.net/

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *