Борисов: Големият ми грях е, че магистралите ни са безплатни

България отблизо

Един от големите ми грехове е, че магистралите в България са безплатни. Това заяви премиерът Бойко Борисов в интервю за сръбската „Първа ТВ“, което самият той представи днес във Фейсбук, но е дал в събота по време на посещението си в Сърбия за откриването на магистралата от българската граница до Ниш.

Борисов даде пример със съседните страни, където за това се плаща.

Нямахме нито една магистрала и толкова им се радвахме, че въобще не помислихме за това, обясни миинстър-председателят. По негови думи не това обаче е най-големият проблем, тъй като икономиката върви напред и тол системата е пред пускане.

Според Борисов има голяма възможност балканските държави да уеднаквят тол системите си, така че цените на километър да са еднакви в различните държави. Това по негови думи ще улесни значително бизнеса, транспорта и туристите.

Премиерът посочи, че инфраструктурата, която в момента се изгражда между България и Сърбия означава за българската икономика от една страна бърз транспорт до Западна Европа, а за западната ни съседка – пристанища на Черно море. „Само на няколко часа по магистрала, без един светофар. Или ако завият от „Тракия“ по „Марица“, до центъра на Истанбул нямат светофар, само магистрали“, изтъкна Борисов.

България и Сърбия завършват един процес, в който жп линиите стават, понеже и двете държави ги обновяваме, със 180 км/час могат да се движат влаковете, каза още премиерът. Той заяви, че следващата седмица сръбският президент Александър Вучич ще посети София, за да види напредъка на газовия „Балкански поток“.

Борисов посочи и че в моментасе работи по разширяване на ГКПП „Калотина“ и въвеждането на транзитни ленти, които да улеснят транзитния трафик.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *