Бойко Рашков: Има потресаващи данни за подслушването! Извикайте дясната ръка на таралежа да ви прочете СРС-тата!

България отблизо
”Стотици граждани са били подслушвани по искане на спецпрокуратурата и под разрешение на спецсъда. Двама министри са наблюдавали безучастно как МВР и техни служби като ГДБОП и вътрешна сигурност и ГДНП са изпълнявали функциите на обслужващ персонал за спецпрокуратурата и са извършвали сериозни нарушения на правилата, на закона за защита на класифицираната информация.

Имената на лица, подадени на СРС са разнасяни на листчета, впоследствие унищожавани. Не са изготвяни никакви справки в тази връзка, когато тези служители са работели на изнесени точки за мониторинг, информацията не е описвана съзнателно в тетрадките или бележници, както изисква законът. Действали са като слугини на прокуратурата. Ако ви харесва продължете тази практика. Същото е било и в ДАТО“, заяви вътрешният министър Бойко  Рашков от трибуната на парламента.

„Искате да изброявам имената на лицата, подслушвани със СРС, но сте сбъркали името. Извикайте си дясната ръка на таралежа да дойде тука да чете СРС-та по цели дни. Такава информация законът не ми позволява да ви дам и колкото и да настоявате това няма да стане“, подчерта Рашков и каза, че става дума за стотици граждани, подложени на ограничения върху техните права със СРС.

 

„Защо не прочетете закона за СРС. Там се казва, че бюрото за контрол на СРС ежегодно изготвя обобщен доклад до НС, в който се посочват обобщени данни. Бюрото, което по закон може да вникне в детайлите по процедурата за СРС не е длъжно да дава отчет кой е подслушван и кой не е“, заяви служебният вътрешен министър.

 

„Не знам как обществото ще оцени това, че наричате пушилка противозаконното ограничаване на основни конституционни права на българските граждани. Преди известно време прокуратурата започна да се самопроверява. Тя излезе с решение, че няма извършени нарушения на процедурите със специални разузнавателни средства. Само преди два дни обаче излязоха данни за това, че има неправомерно подслушвани български граждани, част от които се занимават с политика“, каза още Рашков. Той подчерта, че депутатът от ГЕРБ Десислава Атанасова нищо не разбира от дискутираните по темата проблеми.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *