Бивш топ разузнавач изнесе скандални данни за внезапното салтомортале на Цацаров

България отблизо
“Струва ми се, че той е получил някакви данни, че това, което се случи, ще му се случи и се опита да изтича пред вятъра. Той е хитър човек и вероятно си дава сметка какво е правил, а това го навежда на извода какво би могло да му се случи. Не иска да бъде чегъртан, не иска да бъде унижаван и затова подаде оставка, но го направи доста глупаво – по неговия начин, защото той има едно черезмерно его и това, което той обяви, беше малко нахално”.

Това заяви пред БНТ Димо Гяуров – бивш директор на Националната разузнавателна служба.

 

С отнет достъп до класифицирана информация Сотир Цацаров не може да си върши работата, защото голяма част от документацията на КПКОНПИ е класифицирана с грифове. Въпрос на време е да се констатира това, каза още бившият директор на НРС.

По думите му Сотир Цацаров говори това, което му е удобно в момента, като твърди, че зад отнетия достъп е скандалът “ЦУМ-гейт”. Може да има данни за много други неща, предположи Гяуров.

 

Ако има данни за извършено престъпление, срещу Цацаров може да се образува производство, отбеляза той.

“В публичното пространство се говори за страшно много смачкани и прикрити нарушения и престъпления – дали е възможно всичко това да бъде прегледано наново и да бъдат взети нови решения, според мен, е очакване, което не е свързано с положителен изход”, прогнозира Гяуров.

Според него КПКОНПИ е създадена на базата на “изключително лош” закон.

“Законът събра на едно място четири структури, които принципно нямат нищо общо помежду си. Затова от самото начало остана усещането, че не се прави нещо, което да работи за благото на демокрацията, се прави нещо, което би могло да се употреби като бухалка. И то се употребяваше, защото поради липсата на ясни правила много хора биваха обвинени съвсем произволно само и само да сработи този механизъм”, отбеляза той.

Гяуров предположи, че комисията ще бъде разделена. За него може да се окаже работещо и твърде опасно, ако една от новите структури получи оперативни правомощия.

“Има опасност да се създадат няколко паралелни структури, както имахме 10-15 години, с едни и същи правомощия – на финала нищо не работи. Въпросът е достатъчно ясно и нормативно да се предотврати опасността от по-нататъшен произвол. Всичко е в детайлите”, подчерта той.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *