Бивш здравен министър зове: Затворете детските градини! Който има деца, да си ги гледа вкъщи!

България отблизо

Училищата и детските градини са в основата на бума, който предизвика втората вълна от пандемията, което налага поне едномесечното им затваряне, наред с други рискови обекти.

Това мнение изрази бившият здравен министър д-р Таня Андреева в предаването „Офанзива с Любо Огнянов“ по Канал 3.

„Аз съм един от хората, които апелират да бъдат приети твърди мерки. Ако не затворим за един месец училищата, детските градини, моловете, ресторантите и хотелите, дискотеки, нощни клубове и фитнес зали, ще имаме много сериозни неприятности.

Аз съм убедена, че децата в детските градини и училищата, заедно с другите изброени заведения са в основата на разпространението на вируса. Този експеримент няма да ни доведе до нищо добро“, заяви д-р Андреева.

Тя отправи критики към министъра на образованието Красимир Вълчев, който обяви учебните заведения за безопасни, макар данните, според нея, да сочат, че все повече учители се инфектират, а на тяхно място няма откъде да се вземат други учители. „В много училища учителите са болни, а няма кой да ги замести. В същото време не искаме поне временно да минем към онлайн обучение“, каза още бившият министър.

Д-р Андреева е лекар по акушер-гинекология, което я прави ценен източник на информация за бременните жени и младите майки. Тя е категорична, че бебето не може да се инфектира с COVID-19 в утробата, но е изложено на риск, когато влиза в контакт с възрастни хора след раждането. Тя обясни още, че няма данни, които да доказват, че вирусът може да се предава чрез кърмата.

Tagged

1 thought on “Бивш здравен министър зове: Затворете детските градини! Който има деца, да си ги гледа вкъщи!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *