Бащата на валутния борд Стив Ханке пророкува: България и Борисов ги чака нещо страшно! Вижте какво:

Свят
”България трябва да си запази лева и валутния борд, ще бъде фатално за нея да се  откажете от тях.
Премиерът Борисов трябва да спре да слуша за всичко Брюксел и да изпълнява слепешком всички заповеди, защото това не е добре за народа.
Трябва да  започне да обръща внимание на българите и на вътрешната политика, а не да се изживява като европейски политик.“

Това заяви  проф. Стив Ханке пред  Forbes, коментирайки  мераците  на правителството да влиза в „чакалнята на еврозоната“.

Ханке е известен  като „бащата на валутния борд“ у нас и е твърдо за запазването на борда и лева като парична единица в станата.

Според него бордът  позволява на България да емитира собствена валута, която  е твърда и се търгува при фиксиран  курс с еврото, обезпечена е напълно и конвертируема в момента. Това означава, че левът е производен клонинг на еврото и че страната ни  е част от еврозоната, макар и неформално. Затова не е нужно да се влиза в нея официално.

Изключително важно е, че в момента заради борда  правителството не може да взема заеми от паричния съвет (БНБ). Така  на българските политици е наложена фискалната дисциплина и не могат да взимат пари от резерва на държавата си. Те теглят заеми, но от външни банки, а резервът си остава. В противен случай отдавна щеше да е изяден.

Защо ще се приема еврото, когато левът е стабилен и вързан за него?

Защо някой би искал да  поправя нещо, което е здраво и не се е повредило и да се хвърли в неизвестното?  Никой мислещ  човек, особено  политик, не би се опитал да го направи, ако няма някаква лична изгода от това – твърди Ханке.

Социологическите проучвания показват, че българите не желаят да изоставят сигурния си  си лев и да го заменят  с еврото. Това показва, че народът е по-умен от политиците си.

Българите знаят, че чрез  ако официално се присъединят  към еврозоната страната им ще се откаже от финансовия си суверенитет  на своята си парична система. Той е много  ценен, особено ако еврото си разклати и изгуби позициите си. Ако стане финансов катаклизъм с еврото,  България може веднага да се върже към друга валута по-сигурна, без да иска позволение от Евросъюза.

Страните, което използват еврото са в  заключен в клуб, чието бъдеще е несигурно? Оттам никой не може да си тръгне, без да плати много висока цена, твърди Ханке.  Кой и защо иска да вкара страната в един финансов затвор?в
Това не е желание на народа, а вероятно  мечта на някои български политици, които се застъпват за официалното членство в еврозоната.  Така ще могат да захвърлят  усмирителната риза, която валутният борд ги е накарал да облекат.

България ще направи огромна грешка, ако се откаже от още един свой суверенитет – валутата си. И стане васал на Европейската банка и останалите чужди институции.

Не е вярно и че това няма да се отрази на цените и на покупателната способност на българския народ, категоричен е финансистът.
Господин Борисов,  спрете да слушате Брюксел и започнете да обръщате внимание на българите, те са ви избрали за премиер, вие трябва да се грижите за техния просперитет, а не за този на ЕС, призовава в интервюто си  Стив Ханке.
И този път май е болезнено прав…
Само не знаем дали премиерът и политиците ще прочетат призива му, или насила ще ни вкарат там, където българите не искат.
И дали заради собствената си сервилност и алчност няма да продадат народа си!
Автор Станислава Славова , istinata.net

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *