Атаката се засилва: Професор по конституционно право заговори за импийчмънт на Радев, ама не бил много сигурен

България отблизо

„Радев се е предоверил на Кирил Петков. Конституцията е нарушена, но не знам дали е необходимо да се стига до импийчмънт. От юридическа гледна точка основанието е налице. Могъл е да провери, да поиска информация от ГД ГРАО, за да се види срещу името на Петков дали фигурира двойно гражданство.

Бившият министър трябва да върне заплатите, командировъчните и осигуровките си за периода, в който е бил в служебното правителство“. Това заяви в предаването „Твоят ден“ по казуса с двойното гражданство на Кирил Петков бившият конституцинен съдия проф. Пламен Киров.

 

Той смята, че по силата на решението на Конституционния съд Кирил Петков никога не е бил министър.

“Това означава, че всички негови актове са постановени от некомпетентен орган, следователно са нищожни. Изправени сме пред перфектна административна буря, защото си нямаме представа за хаоса, който ще се породи от тази нищожност на актовете“, коментира проф. Киров.

По думите му прокуратурата трябва да установи дали е попълнена декларация с невярно съдържание.

 

„Евентуалното наказание ще бъде възможно най-лекото – парична глоба, предвид чистото съдебно минало на Кирил Петков. Ясно му е било, че едно волеизявление не е достатъчно, за да се откаже от канадското си гражданство“, подчерта той.

Според него няма автоматизъм в решението нс КС, защото се отнася само за указа за назначаването, а лицата, които имат правен интерес, могат да се позоват на нищожността на актовете на министъра. Съдът обаче трябва да се произнесе по всеки отделен казус.

Относно искането на ВМРО всички актове да се обявят за невалидни, той коментира, че това решение е в правомощията на ВАС. А по темата за влиянието на това решение върху предизборната кампания проф. Киров каза, че няма еднозначно мнение – както може да окаже отрицателно, така и положително влияние на Петков.

В същото време социолози отчетоха повишаване на одобрението за президента след преекспонирания скандал с Кирил Петков.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *