Андрей Райчев категоричен: Радев няма да направи партия, но други ще направят!

България отблизо
Ако има нов политически проект около Асен Василев и Кирил Петков, той ще е вероятно либерален проект, от рода на ДБ. Двамата политици имат над 90 хиляди души подкрепящи ги във ФБ групата им като Инициативен комитет. Тук имаме вълна, тук имаме събитие, тези двама лидери – Василев и Петков сега нищо не говорят, но те очевидно ще направят нещо след две седмици, когато се закрие парламента. Това коментира пред БНР социологът Андрей Райчев.

Според него те имат два избора – да направят нещо свое или да се присъденият към естественото си място – „Демократична България“. По думите на Райчев от това много зависи  дали ще правят още една тип Слави партия, или да възстановят класическото дясно.

 

„Така че, ще има нова голяма партия след 15 септември или ново могъщо синьо, зависи дали Петков и Василев ще влязат в „Демократична България“, заяви още той.

 

Според Райчев президентът Румен Радев не готви партия.

 

„Когато има вълнение в езерото е изключително погрешно да кажете колко е то, ще премерите нещо, няма да излъжете, но дали е било нагоре или надолу зависи от случайни фактори, затова трябва да се натрупат социологически изследвания и средното ще е вярното“, коментира специалистът по повод последните социологически изследвания коя политическа сила има най-големи шансове да се представи по-добре на следващите избори, отколкото на предишните.

 

„Виждаме подем в синьо- което е Демократична България и имаме запазване на партиите на статуквото – стабилизация и малко ръст на ГЕРБ и ДПС, имаме и малко ръст на БСП. За ИТН има смущения в електората им, заради това, че те не успяха да съставят правителство. За ГЕРБ ръстът не е толкова учудващ, колкото ръстът за БСП, защото те са в по-сложна позиция, те ги прикрепваха ту към партиите на статуквото, ту междинна позиция, причината беше, че те щяха да им трябват, сега се оказа, че не им трябват, за мен това е някаква комедия. Но пък да ги приписваш към статуквото това е абсурд, защото Корнелия Нинова се бори с Борисов много преди протестните партии“, обясни Андрей Райчев.

 

„А стабилизацията на ГЕРБ, която е може би дори малък ръст, е защото за втори път не можа да се състави правителство. И сега страшно много хора се връщат при ГЕРБ, това е цената да не се направи досега правителство, това е съвсем разбираемо. Има и нещо странно – изглежда, че г-н Трифонов схваща своята задача по „правилен начин“ да се вземе властта, както трябва – аз ще направя правителство на малцинството, вие ще ме подкрепите, но във властта е както с ухажването на едно момиче – никога не става както трябва, а както може… Властта се взема както може, те изпуснаха това Може, прекалено наблягаха и на Трябва – и това има цена за ИТН. Не ми се вярва да растат от тук насетне“, добави социологът.

 

„БСП се съвзема леко, защото Корнелия Нинова построи политика от класически бесепарски тип, тя не живее в комплекса на бивша комунистическа партия, това много се хареса на нейните членове, но пък не се хареса на населението. Но това все пак не отменя фактът, че това е бившата комунистическа партия. Сега партията води класическа за БСП политика – спокойна, диалогична, конструктивна, без да се бута напред, а за запазване на определени права на народа, което даде лек ръст сега за БСП“, коментира още той.

Tagged

1 thought on “Андрей Райчев категоричен: Радев няма да направи партия, но други ще направят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *