Андрей Новаков обиден: Български евродепутати се изложиха! Говориха против държавата си в ЕП, вместо да я защитят!

България отблизо

Дебат за върховенството на закона и основните права в България раздели Европарламента. ЕНП подкрепи Бойко Борисов, а няколко политически групи призоваха за спиране на евросредствата за страната ни. „Това не беше дебат за едно или друго правителство, а за България.

Чувствах се длъжен да направя така, че да не преекспонираме проблеми, които имаме и знаем, че са там. Това беше моментът, в който трябваше да покажем единство. Ще ми се следващия път да знаем, че България е отвъд един дебат, отвъд един мандат и едно или друго правителство“, коментира евродепутатът от ГЕРБ Андрей Новаков.

„За съжаление вчерашният дебат не беше задълбочен. Бих разделил говоренето на два вида. Едното е чисто митингаджийско, което е характерно за една част от колегите, а другото е по-скоро национално. Всеки го дърпаше като част от своята предизборна програма в България. Очаквах много по-задълбочен и смислен дебат по ключовите въпроси“, коментира Илхан Кючюк, евродепутат от ДПС и групата „Обнови Европа“.

„Не разбирам манталитета да разчитаме на Брюксел да се представи в ролята на класен ръководител, който да ни каже дали сме слушали, или не. Ще ми се да се държим достойно и когато има проблеми, да ги изричаме и да търсим тяхното решение, но не и да ги пренасяме в Брюксел и да си веем кирливите ризи тук“, смята той. „Не съм съгласна, че това е дебат срещу или за България. Това е дебат срещу структурните проблеми, които има в страната в момента. Това беше ясно заявено от всички евродепутати, които се изказаха по темата.

Говореше са за репресията на медиите, за корупционните схеми“, каза от своя страна Цветелина Пенкова, евродепутат от БСП. „Това, което наблюдаваме през последните години в ЕС, е засилваща се тенденция, че европейските граждани не желаят техните данъци да отиват за подкрепа на авторитарни режими и корупционни схеми.

Заради това дебатът за върховенството на закона и механизмите, които предлагаме, е изключително важно. В момента се решават бюджетите и начина, по който ще се отпускат европейските средства. Те ще бъдат отпускани с национални планове, които трябва да са много ясно разписани“, коментира Пенкова. Утре ще бъдат внесени поправки към проекторезолюцията за ситуацията в България, а финалният текст ще бъде гласуван в четвъртък.

Tagged

1 thought on “Андрей Новаков обиден: Български евродепутати се изложиха! Говориха против държавата си в ЕП, вместо да я защитят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *