Ангел Кунчев: Който иска руска ваксина, да ходи да си я слага в Русия! Ние ще работим само със западни!

България отблизо

Аз не искам да обобщавам „Ще се справи Европа с пандемията. Някои страни ще се справят. Ако не си сложим ваксините – ще страдаме – да“. Това заяви доц. Ангел Кунчев пред БНТ. „Вижте, ние трябва да получим разрешение и уверение, че една ваксина е ефикасна и безопасна.

“ Така отговори той на въпроса защо не можем да си поставим руска ваксина при положение, че уж имаме право на избор. „Ако искате руска ваксина, трябва да отидете да си я направите в Русия.“, разясни Кунчев.

„Не е ясно за какъв период от време ще бъде ефективна ваксината, която сега идва – предполагаме около 6 месеца.“, смята медикът. „Всички лекари ще бъдат обучени как точно да поставят ваксините. Ще получат обстойни обяснения, както и картинки, за да няма обърквания.“, разяснява доц. Кунчев.

„Аз бих се ваксинирал с 1-вата ваксина, но когато ми дойде редът. Много внимателно следим как протича ваксинацията във Великобритания.“, казва той. Според него е нормално по празниците да се вдигне заболеваемостта, но се надява положението бързо да се овладее.

Ваксините тръгват на 24.12 от Белгия, може би ще посрещнем още на Коледа ваксината у нас. Документи на ваксинираните ще се издават, това ще е тип удостоверение. Това заяви главният държавен инспектор доц. Ангел Кунчев пред БНТ. Кунчев обясни, че камионът с ваксини се посреща на българската граница и се ескортира, всичко е много строго и по определен ред. Ние стартираме с ваксинациите на 27.12.20г., като бройките хора са около 5000, а ваксините които ще получим са 10 000, обясни още Кунчев. Той подчерта, че би се ваксинирал с първата ваксина, за която има право. Ще има доставка на още 70 000 ваксини през януари, за февруари бройката се увеличава, за март също. Предизвикателство е да се стигне до домовете за стари хора и такива със заболявания, но това ще се случи, всички, които искат ще бъдат ваксинирани, увери още Кунчев. Ще се осигурят и още хладилници за температура за -20 градуса, за следващата ваксина, която трябва да се съхранява на такава температура. Възможно е ваксинационната програма да се провали, поради броя на не искащите да се ваксинират. Дано хората да са наясно колко е сериозно това заболяване. Ако 70% от хората се ваксинират пандемията ще приключи.

Tagged

2 thoughts on “Ангел Кунчев: Който иска руска ваксина, да ходи да си я слага в Русия! Ние ще работим само със западни!

  1. Въобще не е казал такова нещо. Каза, че когато бъде одобрена ще може да бъде доставяна и руската.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *