Ангел Кунчев: Засилваме мерките! В България вирусът атакува отново!

България отблизо

Неминуемо, ако има продължаващо нарастване на случаите, очевидно, че допълнителни мерки трябва да бъдат взети. Това заяви пред „БГ он еър“ главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

По думите му не е задължително мерките да бъдат като в самото началото, защото вече сме натрупали опит. „Виждаме кое работи, кое не работи, кое е по-ефективно. Самата болнична мрежа разви значително системата от отделения, които могат да работят с COVID-19. Можем да увеличим броя на леглата, ако е необходимо“, обясни доц. Кунчев.

Той заяви още, че едва ли ще има блокиране на цели градове, защото тази мярка пречи на нормалния живот – стопански и личен.  „Хората не могат да си планират живота, почивката, а ефектът не е чак толкова голям. Установяваме, че там, където възникне огнище, е много по-добре там да се съсредоточим, да има по-силни мерки. Затваряме цели предприятия, изследваме цели колективи, търсим контактните лица и засега в рамките на няколко дни успяваме да санираме такива огнища и те вече да нямат нови случаи“, допълни доц. Кунчев.

Главният държавен здравен инспектор посочи, че в големите градове – София и Пловдив има дифузно разпространение и възникват случаи, при които трудно се намира връзката един с друг. „В ежедневието се срещаме с толкова много хора, че има възможност на различни места да получим вируса от някой носител“, заяви той. Доц. Кунчев посочи, че опасенията на здравните експерти са за есенно-зимният период, защото тогава ще се облекчи предаването на вируса. „Хората започват да са на закрити помещения, контактите са още по-интензивни“, обясни той.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *