Ангел Кунчев: Абе какво ни интересува Румъния, че да ни сравняват с нея? Ще се ваксинираме, когато можем!

България отблизо
България продължава да е една от европейските държави с най-малък брой ваксинирани. Масовата имунизация започна едва преди няколко дни. Напълно очаквано се създаде абсолютен хаос, а според статистиката на Европейската агенция за контрол и превенция на заболяванията две дози от ваксината срещу COVID-19 са получили 0.4% от населението. И на този фон доц. д-р Ангел Кунчев категорично заяви: Честно да ви кажа, изобщо не ми пука кога ще стигнем Румъния.

„Пука ми кога ще стигнем заветния процент от ваксинирани. Правим всичко възможно. Организацията вече е създадена. Много разширихме фронта, но решаващо вече ще е пристигането на ваксините. Правим много голям брой ваксини ежедневно“, посочи Ангел Кунчев от НОЩ.

Повод за по-острата му реакция бе журналистически въпрос, с който се направи сравнение между България и Румъния. Съпоставката със северната ни съседка не е от вчера и днес – и двете държави влязоха в Европейския съюз едновременно, а от този момент нататък Румъния ни е изпреварила по редица показатели. Та статистиката за ваксинираните не е изненадваща.

.

„Не ме интересува България една седмица назад ли е, напред ли е. Най-важният показател е достатъчният брой ваксинирани, с които ще бъде победено заболяването“, отсече Кунчев.

Важният въпрос е „Кога?“.

Припомняме статистика в критична статия на брюкселското издание „Политико“, според която ако темповете на ваксинация се запазят същите, каквито бяха преди около 3 седмици, страната ни ще достигне заветните 70% имунизирани чак през 2040 г. Процесът се ускори едва преди няколко дни. Кунчев обаче смята – проблемът вече ще бъде с доставките на ваксини.

Колкото до Румъния, медиите избягват темата като парещ картоф.

Тя изпревари България по всички показатели и отдавна не се съревноваваме с нея.

Но важното е, че сме преди Сомалия!

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *