Американски учени предупреждават: Дори да се ваксинирате, дълго време ще ходите с маска! Вижте причините

България отблизо
Маските ще останат още дълго време в ежедневието ни. Според американски учени ваксинираните срещу Ковид хора макар и да са предпазени от зараза, те могат да заразяват с вируса. Компаниите ”Пфайзер“ и ”Модерна“ изследват колко от ваксинираните могат да предават вируса.

Дори и да имате ваксина срещу коронавирус, не може да ходите без маска на обществени места. Това е засега мнението на лекарите. Носът е основният вход на вирусните инфекции. В това число и за коронавируса. Той бързо се размножава там и активира имунната система, но коронавирусните ваксини се инжектират в мускулите. Ваксината стимулира производството на антитела и това би трябвало да бъде достатъчна защита, за да предпази този, който има ваксина, да не се разболее. Някои от антителата може би ще циркулират в кръвта до носната лигавица и ще пазят там от зараза.

Но засега не е ясно дали те ще бъдат достатъчно количество и колко бързо ще могат да бъдат мобилизирани. Ако те не са много, вирусите могат да цъфтят в носа и да бъдат изкихани или издишвани и да заразяват другите съобщи още БНР.

„Това е състезание, зависи дали вирусът може да се произвежда по-бързо, или имунната система може да го контролира по-бързо“, казва Марион Пепър, имунолог от Вашингтонския университет в Сиатъл.

 

Ето защо ваксини, които се впръскват в носа като спрей или се прилагат през устата, са по-добри от мускулните инжекции при респираторните вируси, смятат експерти. И за ваксинираните срещу Ковид – също.

Tagged

1 thought on “Американски учени предупреждават: Дори да се ваксинирате, дълго време ще ходите с маска! Вижте причините

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *