Александър Йорданов разпали лют скандал в ефир. Иска жестоки санкции, праща евродепутат на фронта

България отблизо

Лют скандал се заформи между евродепутатите Петър Витанови и Александър Йорданов в студиото на БНТ, а причината бе войната в Украйна и поведението на Русия на световната сцена като цяло. Допълнителни искри прехвърчаха между двамата политици, когато стана дума за преместването на паметника на Съветската армия в центъра на София. 

Санкциите срещу Русия все още не са достатъчно строги. Те трябваше да се наложат много по-рано, след първата агресия, когато Русия окупира Крим и така Путин нахлу в Украйна. Това заяви в „Денят започва с Георги Любенов“ евродепутатът от ГЕРБ-СДС/ЕНП Александър Йорданов.

По думите му европейските лидери тогава са избрали мек, плаващ подход на постепенни мерки и санкции, който само е усилил агресивните планове на Кремъл.

“В момента сме свидетели на една престъпна война, която Кремъл води срещу Украйна, а чрез тази война той воюва и с Европа. Европейците, след като закъсняхме години да имаме една по-твърда и решителна политика спрямо Русия, сега се налага за известен период и ние да поемем част от тежестите на войната. Няма друг изход”, допълни още Александър Йорданов.

 

И според евродепутата Петър Витанов от ПЕС/БСП европейските граждани, след украинските, са онези, които ще платят цената на войната в буквален и преносен смисъл. За него санкциите са политическият отговор на руската агресия в Украйна.

“Те са резонни, останалото е въпрос на механизъм, който трябва да бъде много внимателно премерен. Защо БСП беше против санкциите през всичките тези години? Защото, ако те целяха отслабване на руската икономика, те не постигнаха ефекта си, а напротив – отслабиха европейската икономика и диверсифицираха руската такава”, обясни Витанов.

По думите му е важно да има отговор на агресията на Кремъл, защото няма как да оставим „правото на силния да замести силата на правото“, но отговорът трябва да е такъв, че да предпази европейските граждани. Например, Европа няма план “Б” по отношение на руските газови доставки, поясни той.

По оценки на министерството на икономиката спирането на газа за 16 дни през 2009 година доведе до близо 450 милиона загуби. Днес потреблението на газ е 2105 по-високо.Ако нямаме газ в момента, за един месец, при инфлацията, това прави загуби в размер на 3 милиарда долара за България, подчерта Витанов. 

Вероятно след месеци може да има трансформация и да се взима втечнен природен газ от други източници, но като цяло България разчита на руския природен газ, каза още Витанов.

„За акта е виновно ръководството на руската федерация, но това е дин процес, който продължава над 20 години. От една страна имахме една страна, която се  опитва да съхрани световната си хегемония. Това роди Ирак, Афганистан, Сирия, Либия. Ако щете дори Косово и БСП винаги е била последователна. БСП беше единствената партия, която се обяви против войната 1999 година“, продължи с коментара си той.

„Не Америка, аз искам Украйна да е в НАТО, Българите искат Украйна да е в НАТО. Просто защото там е по-сигурното пространство. Ключът към всичко е, че има един тоталитарен антихуманен, престъпен режим. Това е лицето Путин. Когато се говори, че американците влезли в Ирак, Афганистан и прочие, там имаше тоталитарни режими, които тероризираха народа си, какъвто е и режимът на Путин, каза на свой ред Александър Йорданов, изпадайки почти в екстаз от своята антируска риторика.

„Най-корумпираният режим в света е режима на Путин. Откъде той със заплата на евродепутат ще има толкова много милиарди в банките“ , категорично заяви загрижено за парите на руския народ Йорданов, коментирайки актуалната и у нас корупция.

„Службите казват, че не знаят колко авоари има Путин, а вие всички знаете“, контрира го водещият Георги Любенов, като подкани евродепутата да посочи банката, в която руският лидер си държи милиардите.

„Разбира се“, отвърна Йорданов, но отказа да назове в коя банка си крие парите Путин. „Щом му се блокират сметките, значи има сметки в Европа, значи има и пари. Свидетели сме на една трагедия и на нея трябва да се сложи край“, продължи Йорданов.

„Всяка война минава през политическо решение, затова призива е страните да се върнат на масата на дипломацията. Виждаме, че Русия притежава военната мощ, но няма политическа мощ, която да легитимира своето поведение. Дори и да имаше правилни аргументи преди, тя ги изтри със своя акт. Със сигурност ще живеем в един по различен свят. Санкциите към момента пречат на стартирането на глобална война. Този световен ред сред втората световна война, той престава да съществува. Съветът за сигурност на ООН отдавна не работи. Отиваме към живот с нова желязна завеса“, коментира възможното решение на сложната ситуация Витанов.

„Първо Путин няма да спечели войната, Това е края на Путин. Много вероятно е да се стигне до разпадането на Русия. Подобно нагло поведение имаше СССР, но изчезна от карта на света. Това ще е и житейския край на този престъпен лидер на Русия днес. Нека след време проверят моите думи“, продължи с мрачните си заклинания пък Йорданов.

„Тази война ще доведе до огромна криза в самата Русия и до огромни протести. Русиям, според мен, трябва да бъде тотално изолирана от съвременния свят. По една елементарна причина, че Русия не носи никаква ценност на света. Кое е доброто, което Русия е дала на света през последните 30 години“, изръси Йорданов, забравяйки за многобройните постижения на руски учени и артисти признати от целия свят.

„Предполагам, че визирате управниците в момента в Русия, защото страната е толкова богата на култура, че… „, опита се да спре брътвежите му Витанов.

„Трябва да разделим управниците на Русия от руския народ. Така е демократичното мислене, но все повече си мисля, че какъв е този народ, който подкрепя такива управници. Къде той видя фашисти и нацисти в Киев. Нацистите са в Русия. В Санкт Петербург имаше сборище на пронацистки и профашистки партии“, продължи Йорданов без да си взима никаква бележка и забравяйки коя бе основната сила, поствила на колене непобедимата нацистка Германия.

„Всичките в Ес, които имат крайно десни възгледи, подкрепят Путин“, не се спря евродепутатът.

„Ако говорим ситуацията в момента, няма политическо семейство, което да не осъжда поведението на Русия“, опита се да внесе малко разум в разговора“, Витанов.

„Днес центъра на фашизма и нацизма е Москва, не случайно сравняват Путин с Хитлер“, разпени се Йорданов, повтаряйки опорки на ненужната пропаганда.

Тогава водещият Любенов засегна и темата за желанието на Да, България да премести паметника на съветската армия от центъра на София.

„Разрушава се веднага“, скочи Йорданов. По думите му, това бил паметник на окупатори.

„Това наистина е несъстоятелно, нека да говорим сериозно. Уважавам възрастта ви и само за това мълча“, отвърна му Витанов.

Но после не издържа на безумното поведение на Йорданов, който не престана да сипе антируска риторика в ефира, и му каза:

„Аз ви казвам, че трябва да вземете мешката и да отидете немедлено в Украйна. Не трябва да се правят паралели. Подобни паметници има във Виена, Брюксел и Берлин. Когато демонтирате паметниците там, ще демонтирате и този тук. Дръжте се по уважително“.  

Витанов също припомни, че все пак най-голямата тежест от победата срещу Германия се пада на Русия.

„Аз към руски подлоги не мога да се държа уважително“, изръси Йорданов. 

По думите му във Виена съветският войник стои с автомат при нозете, а тук го размахва над главата над гражданите на България. Йорданов каза, че ще демонтира паметника първо в България, а след това  ще отиде да демонтира в Брюксел

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *