Александър Йорданов обясни кой е виновен за патовата ситуация в държавата!

България отблизо

Евродепутатът Александър Йорданов обвини днес т.нар. партии на протеста, че причиняват политическа криза и дестабилизация в България и я хвърлят в хаос. Той съзря тук „дългата ръка на Русия“ и даде да се разбере, че очаква новото правителство да бъде ляво популистко и да обслужва задкулисни интереси.

 

„Наблюдаваме от дълго време вече в България тотален хаос, неразбории, дестабилизация и вече всички социолози и политолози и журналистите, разбира се, признават, че страната е в политическа криза, но щом е така, нормално е да си зададем въпроса: Къде е вината? – каза Йорданов в интервю за БНТ. – Вината директно е в партиите на протеста и подкрепящата ги в момента, както виждаме, Българска социалистическа партия“.

„Стана една странна за българската демокрация комбинация между хора, които уж ще искат промяна, но са готови да се прегърнат с антипромяната. Защото БСП в България от 30 години е символ на антипромяната“ – каза той. – Във всички случаи трябва да имаме тревога за тази намеса на Русия в българската политика, в българската държавност, да не говорим за намесата в икономиката“.

Йорданов направи аналогия между назначаването на малко известния дотогава икономист Михаил Мишустин за министър-председател на Русия от президента Владимир Путин през януари 2020 г. и вчерашната номинация на бизнесмена Пламен Николов за български министър-председател. По думите му тя ще обслужи интересите на стоящата в сянка олигархия.

„В България е абсолютно същото. В момента тези, които конструират правителство, каквото и да бъде то, днес в България, това е политическото задкулисие – каза Йорданов. – Участници в него са главно граждани, които са от яки комунистически номенклатурни фамилии в миналото и от кадри на бившата държавна сигурност“.

„Тези хора ще управляват България – добави евродепутатът. – А този човек – Николай Пламенов, или Пламен Николов, няма значение, Пламен Николов в случая, извинявам се – той просто ще стои там горе  като Мишустин. Но на всички е ясно, че Путин управлява, а не Мишустин“ – коментира той, намеквайки, че Николов може да стане лице на негласен президентски  режим у нас.

Йорданов пожела на Николов „да е жив и здрав и  той, и семейството му“, но отбеляза, че кандидатът за премиер „е приел да участва в нещо. Проблемът е, че нито вие, нито аз, не знаем в какво точно ще участва…“

Евродепутатът заяви, че кандидат премиерът няма ясен политически профил и това е проличало в участието му в снощната „Панорама“ по БНТ.

„Ние допуснахме една стратегическа грешка за нашата държава…Допуснахме в българската политика да влязат така наречените популистки партии. популизмът е убийствен за стабилното и сигурно развитие на една държава, която и да е тя. – каза Йорданов. – Защото това е явление, което дава шанс на посредствеността най-напред и второ – то се носи по лекото течение“.

Евродепутатът определи БСП като „популистка“ и „Изправи се. Ние идваме“ като „супер популистка формация“ и изрази притеснение, че „като слушам изявленията на Атанас Атанасов и на Христо Иванов“ и „Демократична България като че ли се плъзна по тази наклонена плоскост на популизма“. Той допусна, че е възможно цитираните партии да подкрепят кабинет на ИТН.

„Обръщам ви внимание, че това ще бъде коалиционно правителство – каза Йорданов. – Всички те досега лъжат, че няма да има коалиция, няма да подписват споразумения, договори, програми и пр. Но всяко едно правителство, което е подкрепено в парламента от повече от една партия, за да стане правителство, за да формира мнозинство, е коалиционно правителство. Това е азбучна истина“.

Той прогнозира, че тези, които сега ще подкрепят правителството, „ще се измъкват по терлици от подкрепата си за него“ в бъдеще.

„В един момент всички ще станат опозиция на това правителство“, каза Йорданов.

Tagged

1 thought on “Александър Йорданов обясни кой е виновен за патовата ситуация в държавата!

  1. Tozi Jordanov e izkljuchitelno prost chovek.Toi e edin ot tezi koito sasipaha Balgarija, toi gleda samo svoja interes i misli samo za pari I negovite izkazvanija sa izkljuchitelni prosti i glupavi.I tozi shte izchezne ot politikata

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *