Авторката на книгата „Бойко, който винаги се завръща“ каза кой ще го наследи

България отблизо

Андрей Новаков или Томислав Дончев ще бъде следващият премиер. Това прогнозира в интервю пред БНР журналистът и автор на книгата „Бойко, който винаги се завръща“ Кристина Кръстева. Тя беше категорична, че сегашният премиер ще се оттегли и ще предаде щафетата на млад човек. А Андрей Новаков е с най-голям принос за това България да получи два милиарда лева повече в следващия финансов период, аргументира се Кръстева.

– Госпожо Кръстева, от почти година сте част от екипа на еврокомисаря Мария Габриел, която се оказа заразена с Covid-19. Как се справяте с карантината и изобщо с пандемията?

– Искам първо да уточня, че от три месеца аз технически не съм част от нейния екип, въпреки че продължавам да съм част от европейските институции. Но така или иначе ние сме в постоянен контакт с госпожа Габриел. Аз съм впечатлена от нейния дух и това, че тя не спря от месец март, когато председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен ни пусна дистанционно да работим, госпожа Габриел не спря да обикаля различните европейски държави членки на ЕС. Може би затова не е такава изненада, че тя попадна под удара на вируса. Но, доколкото зная от нея, се чувства добре за момента. – Как изглежда Европа през вашия непредубеден, все още чист поглед? – Европа определено е под стрес, под стрес теста на нещо съвсем непознато. И, разбира се, мерките бяха адекватни, които бяха предприети още от месец януари, бих казала, не март. Когато кризата ни изглеждаше, че е още много далеч, че е само в Китай. Още тогава ЕК насочи ресурс и за изследователска дейност, за ваксини и за медикаменти, за изравняване на стандарта в овладяването на вируса във всяка страна членка. Така че въпреки очевидно втората вълна, в която вече се намираме, мисля че ЕС е добре подготвен и в кондиция да реагира своевременно и адекватно на всички предизвикателства.

– А как стои, как се държи България, 13 години след приемането й в ЕС?

– Много ви благодаря за този въпрос, вие като виден журналист, дългогодишен, винаги напипвате най-важното. Наистина е важно да кажем, че България не е втора ръка членка. И че от години, поне аз откакто наблюдавам тези процеси – повече от 15 години, България се държи като равноправен член. Гласът на България се чува. За жалост понякога се случва, особено в процеси на вътрешно противопоставяне, в какъвто сме в момента, да се изкривява как стои България навън. Аз съм свидетел, че стои достойно и като равноправен член. И така че мисля, че всичко е наред в това отношение. Въпреки тази резолюция, за която предполагам, че сега ще ме попитате.

– Да, точно така. Всъщност и за резолюцията какво е отношението ви, но и за нещо друго в този смисъл, който вие казахте. Казват, че български евродепутати са инициирали лошата репутация на страната сега. Има ли истина в това твърдение или то е част само от политическите боричкания?

– Да, тази резолюция безспорно беше инициирана от госпожа Йончева, която дори я гледах преди три дни го напомни това, го изтъкна в сутрешния блок на Би Ти Ви – че тя е поканила колеги да видят колко е лошо тук всичко. Тя беше инициирана. В този смисъл аз не съм била свидетел на такъв аналог в друга държава членка, на такава братоубийствена инициатива. Иначе самата критична резолюция, препоръчителна, с елементи на критика, не е нещо безпрецедентно. Виждаме я по няколко пъти в годината и спрямо Унгария, и спрямо Полша. Но от гледна точка на това наистина, че тя беше инициирана от българи, от български евродепутати, в това ние дадохме принос на света, вече като нещо, което тръгва отвътре, се самонатопихме, да.

– Известно е, че сте журналистът, написал книгата за сегашния премиер със заглавието „Бойко, който винаги се завръща“. Нападнаха ви преди време за това, имаше ожесточени атаки, които в някои моменти даже подминаха рамките на добрия тон. Ще се завърне ли обаче Бойко Борисов и следващия път?

– Знаете ли, наистина това, което с мен се случи, е също безпрецедентно – човек, написал книга, да трябва да се отбранява и обяснява. Но така или иначе в случая не аз съм важната. В момента съм раздвоена и си мисля, че по-скоро няма да се завърне в лично, физическо качество той като министър-председател. Разбира се, ако ГЕРБ продължи да бъде водещата сила и при следващото управление. Въпреки че мнозина видяха в думите му, че докато довърши магистрала „Хемус“, което е с хоризонт 2023-2024 г., иска да остане. Аз съм по-склонна да мисля, че след март месец, след редовните парламентарни избори, защото технически време за извънредни, за предсрочни не остана, аз си мисля, че по-скоро след редовните парламентарни избори през пролетта той няма да е министър-председател. Ще реши доброволно да направи крачка назад и да отстъпи тази отговорност на някой по-млад човек от ГЕРБ. И друго, което така се изкушавам да ви кажа, защото вие винаги сте били концентрирани в смисъла, че аз се опасявам, че парламентарните избори ще бъдат дори през март. Като моята прогноза е, че ако тази здравна криза с COVID се задълбочи, което всички очакваме в днешния ден да се случи, няма да има възможност от задължителната по конституция едномесечна кампания, предшестваща изборите. И включително ще има риск и за гласуване и с машини, и с бюлетини. И като нищо изборите може да минат към април-май. Това е моя лична прогноза, разбира се, аз не ангажирам никого с нея.

– Не е тайна, че следите изкъсо дълги години ГЕРБ. Казахте, че млад човек ще наследи на поста Борисов. Име?

– За момента бих предложила с две имена, като до голяма степен може да се окажат и двете грешни, но в никакъв случай не искам да манипулирам. Но към днешния ден ми се струва, че възможните имена са Томислав Дончев или евродепутатът Андрей Новаков, който всъщност издейства рекордния за България бюджет в следващия седемгодишен финансов период. Бюджет, който е с 2 милиарда повече, при положение, че общността си орязва бюджета за следващите седем години с 65 милиарда евро.

– А каква е прогнозата ви за резултатите от следващите избори, каквито и да са те – предсрочни или редовни? Имам предвид парламентарните.

– Моята прогноза е, че ГЕРБ ще продължи да води, макар и с малко пред БСП. БСП ще си е втората сила. Тук, за разлика от всички социолози, които дават третото място на партия на Слави Трифонов, аз си мисля, че такава няма да играе на изборите, няма да излезе в крайна сметка. Такова е моето лично усещане, че Слави Трифонов ще предпочете да запази ролята си на страничен наблюдател и ментор. Така че вече като трета позиция дали ще са „Демократична България“ или ДПС, не мога да преценя. И другото, което ми се струва към ден днешен, е че госпожа Манолова и господин Цветанов няма да бъдат представени в следващия парламент.

Източник: БЛИЦ

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *